Hakkımda

4 Şubat 2011 Cuma

DUNNİNG KRUGER sendromu nedir ki acaba:?


Uzun zaman önce bir arkadaşım bu sendromdan bahsetmişti. Sonra dikkatli bakarsan çevrende bunlardan çok bulabileceğimi söylediğinde hadi ya. Bakalım bulabilecekmiyim dedim. Ve araştırmaya koyuldum. Televizyonda ve Bazen köşe yazısında kendini bir halt sanar gibi yazı yazmaya başladıklarını gördüm. Bence bu insanların en tehlikeli tarafı niteliksiz olduğunu farkına varamamalarıdır. yetersizliklerini görmemeleri üstüne üstlük başka insanlarıda beğenmemeleridir. DUNNİNG KRUGER SENDROMU DİYOR Kİ; işinde çok iyi olduğuna inanan yeteneksiz kişilerdir. Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.-Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.-Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.-Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle, antrenmanla artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.
Kuram diyor ki,Bilgili ve nitelikli kişiler kendi kapasitesini ve yeterliliğini ölçmekten ve anlamaktan acizdirler. Dolayısıyla hayatlarında ‘fazla alçakgönüllü‘ davranarak öne çıkmaz ve kariyerinde yüksek mevkilere talip olmazlar. Yani bilgili ve yetenekli olmaları bu kişileri olumsuz etkilerBu bana ‘ şu sözüde hatırlattı. Dünyanın sorunu şu ki; aptallar kendilerinden fazlasıyla eminken akıllılar kuşku içindedir’.
PS: Bence son yazısıyla ,saçma bir köşe yazarıda dunning kruger sendromunda olduğunu kanıtladı.

4 yorum:

Emine dedi ki...

sonda ki söze katılmamak imkansız bence..sorgulamadan ve düşünmeden yaşayanlara hayat hep kolay değil midir?
sendroma gelince;o tanıma uyan birine rastlamadım henüz..
sevgiler dicle..

dicle kıyısında masal kentim dedi ki...

:)) teşekkürler emine ablacımmm

dicle kıyısında masal kentim dedi ki...

buarada bir ara gorusunce kimlerin oldgunu açıklıycam daha iyi oturucakk

N.Narda dedi ki...

Vallahi güzel bir yazı yazmışsınız, dertleri dillendirme babından. Elinize sağlık! (Ben de özellikle iş hayatındayken mütevazilik ettiğine pişman olanlardanım da:)